popol.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
advertenties

Aangepast zoeken
 
 
bezoek Belvilla vakantiehuizen
 
Bezoek PoPoL's webpagina's
 
verbeter je ranking op zoekmachines 
 
 
bezoek hpv.popol.eu
 
bezoek scheren.popol.eu
 
bezoek france.popol.eu 
 
bezoek lpg.popol.eu

bezoek duitsedoggen.popol.eu
 
speel sudoku bij popol.eu
 
bezoek Walterito's fototentoonstelling
 
De vogeltjesmarkt
 

De vogeltjesmarkt

 
Het moet in 1984 zijn geweest, zo niet was het in 1985. Ik had dienst op de Antwerpse Vogelmarkt. In theorie moesten we toezien dat het verkeer in de buurt van de markt niet in de knoop liep, maar meestal liep het zo'n vaart niet en waren we er meer toeristische gids dan politieagent.

Die zondag kwam er een Nederlands koppel de weg vragen naar de "Vogeltjesmarkt". Nu heet de markt vogelmarkt en niet vogeltjesmarkt, en op zich is dat geen punt, maar als je tijdens één en dezelfde dienstronde honderdvierennegentig keer door Hollanders naar die vervloekte vogeltjesmarkt gevraagd wordt, dan komt het duiveltje zelfs in de braafste flik naar boven. Iedere rasechte Antwerpenaar noemt de markt trouwens de Vogelenmarkt.

Dus wees ik de Noorderburen keurig de weg en voor ik het goed en wel besefte verzon ik er spontaan een verhaal bij dat die mensen misschien nu nog steeds geloven. Ik vertelde hen onomwonden dat het niet 'vogeltjesmarkt' was, maar Vogelenmarkt. En dat die benaming niet afkomstig was van de gevederde koopwaar, maar afgeleid was van het werkwoord 'vogelen'. 
 
Ik ging rustig verder met mijn ter plekke spontaan bedacht verhaal, en vertelde dat er in vroeger tijden -lang voor de markt een toeristische trekpleister werd- dames van lichte zeden op de markt rondliepen, en dat de Antwerpse heren daar gretig gebruik van maakten. Die heren boden hun echtgenotes aan om op zondag naar de markt te gaan, terwijl vrouwlief zich met de was of andere huishoudelijke taken bezighield. Dat laatste was niet gelogen, want in de jaren '60 van vorige eeuw, ging ik als klein ventje aan de hand van mijn vader mee naar de zondagse Vogelenmarkt, terwijl moeder thuis bleef. Maar ik vertelde de Nederlandse toeristen dat die heren niet alleen naar de markt trokken om een bussel prei of een lekkere bloemkool, maar dat zij 'en passant' ook even met een lekker kippetje van bil gingen en dat zo de naam 'Vogelenmarkt' ontstaan was.
 
De Nederlanders waren zeer onder de indruk, ze vonden het een hoogst leerrijk verhaal en ik dikte het nog wat aan door te zeggen dat ze dit nooit in een toeristische brochure zouden aantreffen, omdat het politiek niet correct was. Toen geloofden ze het verhaal helemààl...

Mocht je dus ooit van een Nederlander dit 'echte' verhaal van de Vogelenmarkt gehoord hebben, dan zou het goed kunnen dat het die luitjes waren, die ondergetekende op een mooie zondagochtend in 1984 ( 't kan ook 1985 geweest zijn) bij de neus genomen heeft.

Voor hen en voor alle andere Noorderburen die wel eens naar de 'vogeltjesmarkt' komen: 't is Vogelmarkt, of op zijn Antwerps: Vogelenmarkt, zoals bezongen door de Antwerpse Strangers in het clipje hieronder:
 
 

 
 
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl