popol.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
advertenties

Aangepast zoeken
 
 
bezoek Belvilla vakantiehuizen
 
Bezoek PoPoL's webpagina's
 
verbeter je ranking op zoekmachines 
 
 
bezoek hpv.popol.eu
 
bezoek scheren.popol.eu
 
bezoek france.popol.eu 
 
bezoek lpg.popol.eu

bezoek duitsedoggen.popol.eu
 
speel sudoku bij popol.eu
 
bezoek Walterito's fototentoonstelling
 
Horeca of maffia?
 

Horeca of maffia?

 
De Belgische HORECA klaagt steen en been. Het gaat niet goed, het rookverbod is funest, de klanten blijven weg, het weer is te koud / nat / warm, etc...
 
Om aan die klachten een stuk tegemoet te komen heeft de regering twee jaar geleden de BTW in de sector verlaagd, een koehandel die zogezegd tot doel had het zwartwerk in die sector een halt toe te roepen. (zie ook dit blog)
 
In buurland Frankrijk zorgde een soortgelijke btw-verlaging voor meer restaurantbezoekers, omdat de Franse restaurateurs hun prijzen evenredig lieten dalen, wat zowel de consument als de horeca ten goede kwam. In Albertland daalden de prijzen niet: de Belse horeca stak die extra winst gewoon op zak, kassa, kassa. Dat deze ingreep totaal geen effect op het zwartwerk heeft gehad mag blijken uit dit krantenbericht van afgelopen week. Onder de kop "Zwartwerk blijft horeca teisteren" stond er te lezen:
 
 
Bij gerichte controles door de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) is tijdens de eerste zes maanden van dit jaar bijna de helft van de onderzochte horecazaken tegen de lamp gelopen voor zwartwerk. De btw-verlaging van 2010 heeft weinig zoden aan de dijk gebracht, staat vandaag in de Coreliokranten.

De SIOD, die de verschillende inspectiediensten aanstuurt, liet in de bewuste periode 1.934 horecazaken controleren. Daarbij liep 47,4 procent tegen de lamp. Het percentage ligt in lijn met de resultaten van vorig jaar, toen 47,1 procent van de gerichte controles zwartwerk aan het licht bracht.

"De tendens is duidelijk. Het zwartwerk in de horecasector blijft constant sinds 2008. De btw-verlaging in 2010 heeft het zwartwerk niet verminderd", zegt topman Jean-Claude Heirman. "Misschien dat er dankzij die btw-verlaging minder horecazaken failliet zijn gegaan, maar aan het zwartwerk heeft het niets veranderd."

Concreet gaat het in deze cijfers om zaken die personeel tewerkstellen dat niet is ingeschreven of meer uren werkt dan aangegeven aan de sociale diensten. De gerichte controles maken slechts een deel uit van alle controles die de verschillende sociale inspecties uitvoeren. De horeca is naast de bouw de sector waar de SIOD volop op inzet. 

 
Ondertussen heeft de regering opnieuw een maatregel bedacht om de horeca ten dienste te zijn: het z.g. "horecaplan" van staatssecretaris John Crombez (sp.a). Daarin wordt er voor gezorgd dat er in de horeca minder belastingen dienen betaald te worden. Maar de sector is niet tevreden: men had een grotere lastenverlaging verwacht. “Er was sprake van een korting van 1.000 euro per kwartaal, maar die hebben ze afgezwakt tot 500 euro”, aldus Horeca Vlaanderen. “Niet genoeg om zwartwerk te ontraden.”

Net zoals radeloze ouders aan een balorig kind maar blijven toegeven, en het ettertje nooit tevreden is.

Vanmiddag een wandelingetje op de zeedijk van De Panne gemaakt. De horeca doet op dit eigenste ogenblik gouden zaken: het zonnetje is eindelijk van de partij en iedereen die ook maar kon heeft blijkbaar een snipperdag genomen om aan de kust te raken.
 
IJs- en wafelverkopers kennen lange rijen klanten, alle terrasjes zitten vol en de restaurants -of wat daar moet voor doorgaan- hebben hun menukaarten prominent opgesteld. Zo is er een zaak die we in Vlaanderen aanduiden met het woord "frituur": een patatkraam met enkele tafels en stoelen in open lucht. Daar betaal je voor een 'complete menu', bestaande uit soep, biefstuk friet en dessert (geen nadere omschrijving) maar liefst €18,50! Het ernaast gelegen restaurant, met zicht op zee, vraagt voor een gelijkaardig menu een -schrik niet- vette €48,00.
ACHT-EN-VEER-TIG EURO voor een stukje vlees met een halve gefrituurde aardappel, een voorgerechtje en een toetje. Zijn ze betoeterd? Als ik de grens (hier welgeteld TWEE kilometer vandaan!) over steek, krijg ik bij de Franse buren voor dat bedrag een heus vijfgangenmenu! (*)

Een eindje verder lonkt de geur van Luikse wafels. Ik laat me bijna verleiden, besluit de boel even aan te kijken, het geld brandt onderhand in mijn zakken. Luikse wafels zijn héérlijk: ze worden gebakken met parelsuiker en die geeft de wafel een onnavolgbare smaak. Maar wat blijkt? De wafels liggen open en bloot op een hoopje en worden opgewarmd in een een grilloventje. Niet eens in een wafelijzer! Eén Euro zeventig voor zo'n opgewarmde hap waar de vliegen eerst een lekker nummertje op gedaan hebben? Neen, dankjewel. Oh, en ik zag geen enkele klant die een kassaticketje kreeg, m.a.w. zwarte Luikse wafels. Ho-re-ca of ma-fie-ja? Geen idee: 't is één pot nat in Albertland.
 
Voor wie nu om onverklaarbare redenen trek gekregen heeft in échte, verse Luikse wafels, heb ik het recept op mijn eet.punt.nl geplaatst. Voor die €1,70 kun je zelf je hele gezin van vliegenpoepvrije Luikse wafels voorzien ;-)
 
 
(*) voorbeeld van zo'n luxe menu in een Noord-Frans restaurant, kostprijs €46,00

 
Première assiette 
 
Le foie gras de canard en terrine cuit chez nous
 
*
Seconde assiette
 
L'escalope de ris de veau aux abricots
 
*
 
Le sorbet citron à la blanche d'Armagnac
 
*

Troisième assiette
 
Le magret de canard grillé à l'estragon
 
*
 
Le chariot de l'affineur

*

La trilogie gourmande
 
 
 
Beknopt vertaald: een opener met foie gras, een tussengerecht met kalfszwezeriken, een sorbet, een hoofdgerecht met eendenborstfilet, een kaastafel en tenslotte een dessert. Dàt is wat ik een 'vijfgangenmenu' noem (de sorbet krijg je er bovenop). Deze hele gourmet-rimram kost je op de kop twéé Euro minder dan een biefstuk met patat in De Panne. Waar denk je nou dat ik de volgende keer uit eten ga? Vive la France!

 
 
 

Reacties

PoPoL op 24-07-2012 14:03
Hetzelfde geldt voor een bordje 'mosselen met friet'. Hier aan de Vlaamse kust nergens te vinden onder de 18 - 19 Euro, terwijl je in Frankrijk voor dat  bedrag al met z'n tweeën kunt gaan moules eten...
billy op 23-07-2012 21:30
zolang men de gekke prijzen wil betalen zolang zullen we hoge prijzen hebben
ik denk zelfs dat men fier is 48 euro te betalen en dan nog een flinke extra voor wijn die men in een supermarkt niet wil kopen
waaraschijnlijk geven ze dan nog een (belastingsvrije ) fooi
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl